Aloha dragi călători!

Continuăm și săptămâna aceasta cu un articol util din Seria “Călătorind cu copiii”. În articolele precedente am vorbit despre motivele pentru care este bine să incluzi copiii în vacanțele tale și cum ne pregătim înainte de o excursie. Dacă ai ratat primele două părți click AICI.

Astăzi vom discuta despre ce facem atunci când suntem cu cei mici în timpul călătoriei, fie că alegem să călătorim cu avionul, cu mașina personală, cu trenul sau chiar cu autobuzul.

Sunt câteva trucuri pe care le vom împărtăși cu tine pentru a ne asigura că ai parte de o călătorie plăcută alături de toți membrii familiei tale. Atunci când călătorești ore întregi cu avionul, trenul sau mașina, cei mici se pot plictisi sau pot deveni nerăbdători, însă cu câteva asuri în mâneca dar și cu o pregătire atentă din timp, te poți asigura că va fi distractiv pentru toată lumea.

Călătorind cu copiii în avion

Avionul este pe departe cea mai bună metodă de transport pentru destinații îndepărtate. Zborurile interne pot fi și ele o idee practică atunci când vrei să îi scutești pe cei mici de ore întregi de mers cu trenul sau mașina. În zborurile internaționale, bebelușii de până în 2 ani pot călători în brațele adultului care îi însoțește fără să plătească biletul, contra unei mici taxe. Taxele variază de la o companie aeriană la altă. Unele firme precum Wizz Air, Blue Air sau TAP Portugal au tarife ce variază între 15-35 EUR/segment și companii precum Air France, Tarom sau KLM oferă reduceri de 90% pentru biletele infanților. Copiii cu vârste între 2 și 12 ani beneficiază și ei de o reducere, de obicei între 25% și 33%, variind de la o companie la alta (uneori, la tarifele promoționale nu se oferă reduceri speciale pentru copii). Este indicat să îți alegi locurile din fața avionului, pentru a avea mai mult spațiu de depozitare pentru toate lucrurile prichindeilor. Fă-ți check-inul devreme: de multe ori primul venit este și primul servit! Majoritatea companiilor însă, vor îmbarca întâi pasagerii cu copii. Odată ajunși la bord este important ca bebelușii să aibe biberonul pe timpul decolării și aterizării: înghițitul îi va ajuta cu disconfortul creat în urechi de la schimbarea presiunii. Cei mai mari pot mesteca gumă sau pot ronțăi dulciuri.

family-traveling

Lucruri pe care nu trebuie să le uiți în bagajul de mână atunci când călătorești cu un infant

Ai grijă să ai împachetat în bagajul de mână lucrurile de care ai putea avea nevoie precum: o jucărie, biberoane, șervețele umede și scutece. Vei avea nevoie și de ceva pentru a-l distra pe cel mic în aeroport-când poți fi nevoit să aștepți foarte mult din cauza unor întârzieri: câteva snacks-uri ( biscuiți, suc natural la cutiuță sau piure de fructe sunt câteva idei) și activități (creioane, cărți de colorat, cărți de joc și de citit). Unele companii precum Turkish Airlines oferă activități pentru cei mici, însă este bine să fii pregătit și să ai extra.

E important să ai și haine de schimb pentru cei mici, pentru a te asigura că nu vor sta întreaga călătorie cu pete de mâncare pe haine. Copiii cu loc au dreptul la un bagaj, însă infanții nu (destul de ironic având în vedere de câte lucruri au nevoie). Poți lua sticlute de apă și de lapte la tine, securitatea îți va permite să treci cu ele însă în unele cazuri te vor pune să guști lichidele. Poți lua siropuri în bagajul de mână însă trebuie însoțite de prescripție de la medicul de familie. Cu toate acestea, loțiunile sau produsele lichide de curățat pentru bebelușul tău trebuie să respecte regulile internaționale de zbor: să aibe mai puțin de 100 ml și să fie plasate într-o pungă de plastic cu dimensiunile 20cm x 20cm.

Călătorind cu copiii în tren

Există o multitudine de avantaje atunci când călătorești cu trenul, precum spațiul mult mai mare în care veți avea loc să vă mișcați. Spre deosebire de mașină, în tren te poți concentra 100% pe copiii tăi, fără să îți faci griji cum să ajungi de la punctul A la punctul B. De asemenea, dacă ai un copil căruia îi este rău de mașină aceasta poate fi soluția ideală. Câteva țări precum Croația sau România au trenuri cu compartimente, unde nu trebuie să îți faci griji de zgomotul făcut de cei mici și unde ai mai mult loc de mișcare. Călătoria cu trenul este foarte educațională pentru copii deoarece le dă șansa să vadă locuri noi și să învețe mai multe despre țara respectivă (asta dacă geamurile nu sunt murdare bineînțeles).
shutterstock_76512511-copy

Călătorind cu copiii în mașină

Atunci când călătorești împreună cu familia, există anumite avantaje daca închiriezi o mașină sau daca mergi cu cea personală. Poți pleca la ce oră vrei tu, poți opri de câte ori e nevoie și poți lua oricând pauze de joacă într-un parc apropiat. Dar poate cel mai bun avantaj este faptul că nu ești limitat la o anumită greutate la bagaje. Cu toate acestea există și anumite dezavantaje atunci când călătorești cu copiii cu mașina. Cei mici se vor plictisii și vor vrea să facă mișcare, simțindu-se restrânși de spațiul mic disponibil și sunt mult mai greu de supravegheat în spate, adulți fiind nevoiți să fie atenți la drum. Încearcă să nu îi pui pe copii din prima să se uite la un film sau să se joace jocuri video. Păstrează aceste șmecherii pentru atunci când încep să devină foarte iritați și plictisiți. Dacă vrei să închiriezi o mașină într-o țară străină, cel mai bine este să iei cu tine scaunul pentru copii. Deși companiile îți pot oferi asta, vei descoperi că nu sunt la fel de confortabile ca al tău.

aaaaaa

 Călătorind cu copiii în autocar

Călătoria pe distanțe lungi cu autocarul este probabil cea mai inconfortabilă formă de transport. Pentru bebeluși și preșcolari este ca o tortură, mai ales dacă trebuie să stea la tine în brațe. Unul dintre cele mai rele lucruri atunci când călătorești cu cei mici în autocar este momentul când au nevoie la baie de mai multe ori, lucru ce poate irita pe toată lumea prezentă, prin opriri repetate. În afară de situația în care călătorești cu un autocar confortabil ce are inclus și o toaletă, călătoriile pe distanțe lungi nu sunt recomandate pentru copiii cu vârste sub 10-11 ani. Ia cu tine toată mâncarea și băuturile de care ai putea avea nevoie, iar în cazul în care călătorești seara, nu uită păturica și o haină de schimb.

Esti curios de destinațiile de familie recomandate de noi pentru un sejur perfect? Expertii nostri iti stau la dispozitie cu placere!

Daca ti-a placut acest post da un Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *